PROCESSEN FRA GÅRD TIL DYKON

DYKON Animal Welfare

Dun og fjer – En del af en cirkulær økonomi

Dun og fjer i vores dyner og puder har oprindeligt været og er stadig et biprodukt fra slagterierne. Det betyder, at vi køber affald fra kødproduktionen og dermed indgår vi i en cirkulær økonomi. Det vil sige at dunene og fjerene ikke går til spilde, men i stedet forædles og bruges til blandt andet dyner og puder.

For os er det vigtigt at være sikre på, hvor vi får vores dun og fjer fra. Derfor aftager vi kun dun og fjer fra europæiske producenter, der overholder verdens strengeste dyreværnslovgivning, er underlagt de strenge standarder og som er medlemmer af EDFA (European Down and Feather Association).

Læs mere om vores fokus på etik og dyrevelfærd
DYKON Animal Welfare

Vejen fra gården til dynen

I Europa bliver gæs og ænder ældre end i andre dele af verdenen, inden de sendes til slagtning. Det betyder både at fjerkræet er større, men også at deres dun og fjer er større og stærkere, så de har en væsentligt bedre kvalitet og højere bæreevne. Alle vores dun og fjer kommer fra døde dyr. Vi accepterer under ingen omstændigheder dun og fjer fra levende dyr. Det er en af grundene til at vi kun bruger europæiske dun.

Den anden grund er, at europæiske dun og fjer kan spores meget præcist. Det vil sige at dun og fjer, der er biprodukter fra fødevareindustrien, kan spores gennem det samme system som selve anden og gåsen, du finder i supermarkedet.

DYKON Deplôme d´Honneur

DYKON er pioneren indenfor etiske dun

Vi ønsker at skabe klarhed og gennemsigtighed om processen bag dyner og puder. Vi vil have at de gæs og ænder, som leverer dun og fjer til vores dyner og puder behandles godt.

DYKON modtager udelukkende dun og fjer fra nøje udvalgte leverandører i Europa, som overholder de strengeste europæiske krav, standarder og lovgivninger, og som samtidigt lever op til vores egne høje krav. DYKON har modtaget et æresdiplom (Diplôme d’Honneur fra Mérite Europêen) fordi vi stod bag den første europæiske norm for etiske dun.

DYKON is a member of EDFA

Medlem af EDFA

Vi er medlem af EDFA, som er den europæiske brancheorganisation for dun og fjer. Det betyder at vi pålægges flere regelsæt, som skal overholdes. Vi auditeres af tredjepart, for at bevise at vi blandt andet overholder de europæiske dyrevelfærdsnormer. Fordi vi kun køber europæiske dun og fjer har vi også certifikater, der dokumenterer håndteringen af dyrene, og at de behandles korrekt under opvækst, levetid og slagtning.

EDFA råder endvidere over en række branchebestemte certifikater, såsom NOMITE og Downafresh Greenline. Disse to certifikater er sammen med OEKO-TEX standard 100, klasse 1 svære at undvære for en seriøs aktør på markedet for dyner og puder med naturfyld.

Læs mere om de forskellige mærkninger
DYKON Animal Welfare

Auditering

Hos os sker auditering på flere forskellige niveauer. Både ude hos leverandørerne og hos os selv. Vi auditeres også af EDFA. Et EDFA medlem som ikke overholder Traceability normen, der sikrer at dun og fjer spores, ekskluderes fra foreningen.

Kontrolsystemet pålægger os at kunne dokumentere, hvor vi køber vores dun og fjer, hvor de stammer fra, hvorledes de er ankommet til virksomheden, samt hvordan råvarerne er blevet behandlet og anvendt her. Enhver kan, via neutral tredjepart, få en udtalelse om hvordan vi håndterer vore indkøb.

Læs mere om vores fokus på etik og dyrevelfærd

Veterinær kontrol

Der er meget strenge lovgivninger og veterinære kontroller indenfor fjerkræsindustrien. Da dun og fjer er et biprodukt herfra, dækker det også de dun og fjer, som vi modtager. Igennem de strenge kontroller har vi også muligheden for at spore de dun og fjer, som vi modtager, tilbage til gården de kommer fra. Dette kalder vi sporbarhed.

Læs mere om sporbarhed
DYKON Production

Før levering hos DYKON

I Europa må dun og fjer ikke transporteres uden de er vasket først. På den måde fjernes alle bakterier og andre fremmedlegemer allerede inden transporten startes. Herefter transporteres de til os, hvor vi igen vasker dem. På den måde sikre vi at renheden og kvaliteten er i top.

Læs mere om den videre produktionsproces