PROCESSEN FRA GÅRD TIL DYKON

DYKON Animal Welfare

Dun og fjer

Dun og fjer i vores dyner og puder har oprindeligt været og er stadig et biprodukt fra slagterierne. Det betyder at vi køber affald fra kødproduktionen og dermed indgår vi i en cirkulær økonomi. Det vil sige at dunene og fjerene ikke går til spilde, men i stedet forædles og brugt til blandt andet dyner og puder.

For os er det vigtigt at vide, hvor vi får vores dun og fjer fra. Derfor aftager vi kun fra slagterier, som ligger i Europa og dermed overholder verdens strengeste dyreværnslovgivning, og som alle er underlagte de strenge standarder, vi opererer under som medlem af EDFA (European Down and Feather Association).

Læs mere om vores fokus på etik og dyrevelfærd
DYKON Animal Welfare

Vejen fra gården til dynen

I Europa bliver gæs og ænder ældre inden de sendes til slagtning end i andre dele af verdenen. Det betyder både at fjerkræet er større, men også at deres dun og fjer er større og stærkere, så de har en væsentligt bedre kvalitet og højere bæreevne. Det er en af grundene til at vi kun bruger europæiske dun.

Den anden grund er, at europæiske dun og fjer kan spores meget præcist. Det vil sige at dun og fjer, der er biprodukter fra fødevareindustrien, kan spores gennem det samme system som selve anden og gåsen, du finder i supermarkedet.

DYKON Deplôme d´Honneur

DYKON er foregangsmand for etiske dun

Vi ønsker at skabe klarhed og gennemsigtighed om processen bag dyner og puder. Vi vil have at de gæs og ænder, som leverer dun og fjer til vores dyner og puder behandles godt.

DYKON modtager udelukkende dun og fjer fra nøje udvalgte leverandører i Europa, som overholder de strengeste europæiske krav, standarder og lovgivninger, og som samtidigt lever op til vores egne høje krav. DYKON har modtaget et æresdiplom (Diplôme d’Honneur fra Mérite Europêen) fordi vi stod bag den første europæiske norm for etiske dun.

DYKON is a member of EDFA

Medlem af EDFA

Vi er medlem af EDFA, hvilket betyder at vi pålægges flere regelsæt, som skal overholdes. Vi auditeres af tredjepart, for at bevise at vi overholder blandt andet de europæiske dyrevelfærdsnormer. Fordi vi kun køber europæiske dun og fjer har vi også certifikater, der dokumenterer håndteringen af dyrene, og at de behandles korrekt under opvækst og slagtning.

EDFA råder endvidere over en række branchebestemte certifikater, såsom NOMITE og Downafresh. Disse to certifikater er sammen med Oeko-Tex standard 100 klasse 1 svære at undvære for en seriøs aktør på markedet for dyner og puder med naturfyld.

Læs mere om de forskellige mærkninger
DYKON Animal Welfare

Auditering

Hos os sker auditering på flere forskellige niveauer. Både ude hos leverandørerne og hos os selv. Vi auditeres også af EDFA. Et medlem som ikke overholder Traceability normen, som sikrer at dun og fjer spores, ekskluderes fra foreningen.

Kontrolsystemet pålægger os at kunne dokumentere, hvor vi køber vores dun og fjer, hvor de stammer fra, hvorledes de er ankommet til virksomheden, samt hvordan råvarerne er blevet behandlet og anvendt her. Enhver kan, via neutral tredjepart, få en udtalelse for hvordan vi håndterer vore indkøb.

Læs mere om vores fokus på etik og dyrevelfærd

Veterinær kontrol

Der er meget strenge lovgivninger og veterinære kontroller indenfor fjerkræsindustrien. Da dun og fjer er et biprodukt herfra, dækker det også de dun og fjer, som vi modtager. Igennem de strenge kontroller har vi også muligheden for at spore de dun og fjer, som vi modtager, tilbage til gården de kommer fra.

Læs mere om sporbarhed
DYKON Production

Før levering hos DYKON

I Europa må dun og fjer ikke transporteres uden de er vasket først. På den måde fjernes alle bakterier og andre fremmedlegemer allerede inden transporten startes. Herefter transporteres de til os, hvor vi igen vasker dem. På den måde sikre vi at renheden og kvaliteten er i top.

Læs mere om den videre produktionsproces