Her har vi samlet en masse nyttig information og gode råd omkring dun, fjer, dyner og puder.

Information om dun og fjer

De fineste, største og stærkeste dun kommer fra gæs og ænder, der lever i bestemte regioner på jorden, hvor dag- og nattemperaturen varierer meget. Fuglene har udviklet evnen til at holde var-men, når det er ekstremt koldt, og samtidig have det godt, når det er meget varmt; alt sammen med samme fjerdragt.

De bedste dun får man fra fuldvoksne fugle. Når disse fugle samtidig behandles godt, og får den bedst tænkelige ernæring, så sikrer man de bedste kvaliteter af dun og fjer.

Fugle der kommer fra varme egne, behandles ikke så godt og endvidere slagtes de i en meget ung alder. Dermed opnås der ikke nogen god dun- og fjerstyrke. Den smule styrke, der måtte være i varen, forsvinder meget hurtigt i brug. Disse dårlige kvaliteter dun anvendes for det meste i de billige produkter.

Det er de meget store kvalitetsforskelle på fjer og dun, der giver den meget store prisforskel på de færdige dyner og hovedpuder.

Hvad betyder bæreevne?

Bæreevnen er et udtryk for dunenes isoleringsevne og kvalitet. En høj bæreevne betyder at dunene er lette, luftige og isolerer godt fordi de indeholder meget luft – det er netop dunenes stillestående luft, som holder på kropsvarmen. Jo dårligere kvalitet dun, og jo flere fjer, jo lavere bære- og isoleringsevne – og dermed et ringere produkt.

Måling af bæreevne

Før 2019 blev bæreevnen målt på en skala op til 13, hvor 13 er var den bedste og mest isolerende. Denne målemetode er nu opdateret, så den passer til den angivelse af bæreevne, man kender fra soveposer og dunjakker. Ændringen betyder, at der fremover vil stå en ny bærevne på produkterne.

Nu bliver bæreevnen målt på en ny skala, der går op til 900. Selvom bæreevnen nu hedder noget andet, er det præcis de samme produkter, der er tale om.

Et eksempel på dette er en 90% europæisk moskusdun, som tidligere havde en bæreevne på 11. Den har fremover en bæreevne på 725. Men fyldet (dunene) er fuldstændig det samme.

Dyne

De fineste dyner med det mest eksklusive vår, kombineres normalt med en dunprocent helt op til 100%. Alle andre komponenter, specielt småfjer, er således igennem en meget tidskrævende proces, sorteret fra. Dunprocenter på 80-90% er mere almindelige, og giver også et rigtig godt og luftigt produkt.

Pude

Til puder skal der derimod være en vis mængde fjer. Fjer har en væsentligt større affjedring end dun, idet de har en fast kile, der på udvalgte kvaliteter, helt naturligt buer kraftigt. Igennem fjerenes spændstighed opnås støtten til hovedet. Det er ofte en smagssag om man ønsker en fast pude med lav dunprocent (typisk 15% dun) eller en mere luftig og blød pude med typisk 50% dun.

På illustrationen er hvert rør fyldt med 30 g.
Til venstre ses 100% fjer og til højre 100% dun.

Der stilles store krav til DYKON som leverandør og det er derfor en forudsætning at fyld og vår skal kunne certificeres ud fra de højeste og strengeste regler og aftaler der er gældende på dun- og fjerområdet.

DYKON lægger også stor vægt på, at vandet fra produktionen bliver miljørigtigt renset, så der ikke sker miljøbelastninger.

STANDARD 100 by OEKO-TEX®, Klasse I

STANDARD 100 by OEKO-TEX® er en international og frivillig produkt-kontrol.
Standarden skal bl.a. sikrer at dundyner og -puder er af højeste sundhedsmæssige kvalitet, og dermed ikke er skadelig for brugeren. Alle vores dyner og puder er i den højeste klasse I.
Læs mere om STANDARD 100 by OEKO-TEX® her

NOMITE

NOMITE klassifikation dokumenterer, at dundyner ikke kan indeholde husstøvmider. Våret er så tætvævet, at hverken husstøvmidens ernæring, hudafskalninger fra mennesker, eller miden selv, kan trænge igennem.

Der er flere gode grunde til at vælge en NOMITE-mærket dundyne. Se mere her.

Downafresh® greenline

Downafresh® greenline mærket er din garanti for et højt kvalitetsprodukt, som er produceret efter de strengeste krav gældende i Europa. Det vil bl.a. sige at de rå fjer renses i vand og tørret ved mere end 100 grader C.

Downafresh® greenline mærket kan kun anvendes af medlemmer af EDFA (European Down and Feather Association), som producerer eller handler med naturfyld til dyner og puder med fjer og dun fra Europa.
Læs mere om Downafresh® greenline her

Gode råd om dyner og puder

For at undgå kuldebroer i en dyne, anvendes i alle helårs- og vinterdyner kanalvægge, der er en adskillelse imellem de to lag stof, der omgiver dunene.
På denne måde sikres, at der overalt i dynen er dun, der lægger sig helt op ad væggene, fremfor en gennemsyning, der netop presser dunene væk fra syningen.

Forskellige kassetteantal anvendes afhængigt af fyldmængden. Ved lav fyldmængde anvendes flere kassetter, for bedre at holde på dunene.
Ved sommerdyner anvendes ganske små kvadrater, og gennemstukne syninger dvs. ingen kanalvægge for at holde på den lave dunmængde.

Det er meget vigtigt, at du overvejer, hvilke behov du har, inden du vælger din dyne. Skal dynen bruges om sommeren eller om vinteren? Sover du med åbent vindue? Alt for ofte køber man en dyne, der er for varm. Og sover man for varmt, er der risiko for, at man får ødelagt den dybe søvn. Husk, at du jo heller ikke går med skitøj om sommeren.

Dernæst er det vigtigt, at dynen er mindst 30 cm. længere end dig, og at den skal være mindst 30 cm. bredere end dit brystmål. Vælger du en dobbeltdyne, skal den være mindst lige så bred som sengen. En dobbeltdyne er kun en god idé, hvis du har samme behov som din partner. Det dur ikke, hvis du fryser, og din partner sveder.

Når du skal vælge kvaliteten af din dyne, skal du kigge på bæreevnen. Bæreevne er et udtryk for dunenes isoleringsevne og kvalitet. En høj bæreevne betyder, at fyldet er let, luftigt og isolerer godt. Edderdun har den højeste bæreevne. Og en andedunsdyne med bæreevne 10 er en bedre kvalitet end en gåsedunsdyne bæreevne 8. Du kan sagtens købe en sommerdyne med en høj bæreevne, blot du vælger en dyne med en lav fyldvægt. Der er altså ingen grund til at vælge en lavere kvalitet, blot fordi du har det varmt.

Til sidst kan du få hjælp fra de forskellige mærkninger, som dynen har. Kig efter, om dynen er produceret i Danmark. Om den lever op til Øko-Tex, Klasse 1 standarden, hvilket betyder, at selv babyers sarte hud kan være i berøring med produktet. Om dynen er mærket med NOMITE, hvilket sikrer, at husstøvmider ikke kan kommer ind i produktet, og om fyldet er mærket med Downafresh, hvilket betyder at fyldet er vasket og tørret efter meget strenge regler, som fjerner alle mikroorganismer. Dermed er dyner med dun og fjer ofte mere velegnede til allergikere.

Husstøvmider har optimale livsbetingelser, når luftfugtigheden er høj og temperaturen ligger mellem 17 og 32 grader, som den gør netop i soveværelset.

Mange tror fejlagtigt, at de er allergiske overfor dun. Kun 2-3% er allergiske overfor dun og fjer, synderen er oftest, at de erallergiske overfor husstøvmider. Symptomer på allergi over for husstøvmider kan være tilstoppet næse, nys, øjenkløe, røde og hævede øjne samt forværring af børneeksem og astma. Symptomerne ligner til forveksling høfeber. .

Vore produkter overholder den europæiske NOMITE klassifikation, der dokumenterer, at vore dunprodukter ikke indeholder husstøvmider. Våret er så tætvævet, at husstøvmiden ikke kan trænge igennem.

Alle vores dunprodukter er allergenneutrale, da de kan vaskes ved 60o C – ved 55o C dør husstøvmiden.

Vi tilbringer 1/3 af vores liv i sengen, uden at vi tænker på dynen og pudens vedligeholdelse. Hver nat afgiver man mere end ½ liter væske, noget via udåndingsluften, men det meste i form af sved.

En del af sveden optages i dynen og hoved-
puden, hvilket bevirker at dunene og fjerene efterhånden klumper sig sammen. Dynen føles tungere og isoleringsevnen forringes.

Intet produkt tåler vand bedre end dun og fjer fra gæs og ænder – disse dyr er jo næsten mere i vand end på land!

Desuden er dyne- og pudevåret lavet af 100% bomuld og tåler ligeledes vask.

Dundynen vaskes i en 7 kg vaskemaskine ved 60 grader C. Skal centrifugeres godt og tørretumbles sammen med en sko eller et par tennisbolde ved 80-90 grader C i ofte op til 3-4 timer. Tag dynen ud af maskinen og ryst den under tørreprocessen.

Puder kan vaskes i en almindelig 5 kg vaskemaskine.

Brug ca. 1/3 af den normale mængde vaskemiddel – det skal dog være enzymfrit.

For at du skal få glæde af din dyne og pude i mange år, er det vigtigt at du løbende vedligeholder din dyne.

Når du står op om morgenen, så undlad umiddelbart efter opvågning at lægge sengetæppe på, så dynerne kan komme af med den fugt, den har optaget i løbet af natten.

Det er en gang imellem en god ide at putte den i en tørretumbler så forsvinder fugten, og dynen eller puden er igen dejlig og luftig.

Ryst din dyne når du reder sengen, derved holder du dynen fyldig, let og luftig. Husk at ryste fra forskellige sider, så fyldet holdes jævnt fordelt.

Du bør lufte både dyne og pude så ofte som muligt, dog altid i betrækket – aldrig i direkte sollys da det kan skade det naturlige lanolinlag der beskytter dunene og fjerene.

Det er vigtigt at undgå at støvsuge eller banke dynen. Brug i stedet for en blød børste.

Løbende vedligeholdelse er vigtigt for din dyne og pudes levetid….